In de winter van 2020 hebben we in Nederland te maken gehad met een dik pak sneeuw. Het is zomaar mogelijk dat we deze winter een herhaling krijgen van vorig jaar. Aan de vrieskou zitten natuurlijk positieve en negatieve gevolgen. Het is ontzettend leuk om in de sneeuw te spelen en om op natuurijs te schaatsen, maar de sneeuw en vorst zijn dan weer niet ideaal als je naar je werk of naar school moet over de gladde wegen. Ook je smartphone is niet erg blij met extreem koude temperaturen. Met een telefoon hoesje bescherm je je toestel natuurlijk tegen val- en stootschade, maar de schade die kan ontstaan door de kou is hiermee niet te voorkomen. We kunnen je echter wel een paar goede tips geven, zodat jouw smartphone tijdens de komende winter de vrieskou goed zal overleven!
Waarom is de kou slecht voor een smartphone?
Smartphones kunnen over het algemeen niet goed tegen extreme temperaturen. Bij extreem koud weer is het mogelijk dat je smartphone niet meer optimaal functioneert. Zo is het mogelijk dat het touchscreen niet meer reageert wanneer je deze probeert te bedienen. Dit defect komt voornamelijk voor bij smartphones die nog zijn voorzien van een lcd-beeldscherm. Een lcd-display werkt namelijk met vloeibare kristal-moleculen die niet zo van de kou houden. De kou kan de samenstelling van de moleculen verstoren en dit kan tot permanent schade aan het beeldscherm leiden. Is jouw smartphone uitgerust met een OLED-display, dan hoef je minder zorgen te maken. Zo’n display is namelijk minder vatbaar voor kou.
Het probleem wat voornamelijk voorkomt bij smartphones is dat de accu sneller leeg loopt dan normaal. Dit komt omdat de kou een negatief effect heeft op de chemische reactie die plaatsvindt in een accu. De kou zorgt ervoor dat de batterij meer energie moet gebruiken om de smartphone te laten werken. Hierdoor raakt de accu sneller leeg. De kou kan zelfs permanente schade veroorzaken in de accu. Na de kou zal de accu dan nog steeds slecht blijven presteren terwijl hij wel weer is opgewarmd. Om deze reden is het ontzettend belangrijk om je smartphone tegen de kou te beschermen. Je wilt immers dat het toestel ook na de sneeuw- en ijspret nog steeds goed blijft functioneren.
Wat kan ik doen om mijn smartphone te beschermen tegen de vrieskou?
Ga je een tijdje de kou in en weet je van tevoren al dat je je smartphone niet zult gebruiken? Dan is het aan te raden om het toestel volledig uit te schakelen. Hierdoor is het toestel minder gevoelig voor de kou en heb je minder kans op schade. Zorg er in dit geval wel voor dat het toestel echt volledig is uitgeschakeld en niet enkel in slaapstand verkeert. Als het toestel in slaapstand verkeert, dan wordt de accu alsnog gebruikt en blijft deze gevoelig voor schade.
Mocht je je smartphone toch graag willen gebruiken in de vrieskou, dan is dat natuurlijk wel mogelijk. Het is wel belangrijk dat je het toestel dan tussendoor niet te koud laat worden, zodat eventuele schade kan worden voorkomen. Berg je toestel bijvoorbeeld op in de binnenzak van je jas wanneer je hem niet gebruikt. Deze warme plek zorgt ervoor dat het toestel niet te koud wordt en goed blijft werken.
Wacht even met aanzetten
Als je het toestel hebt uitgeschakeld om deze tegen de kou te beschermen, dan is de verleiding om het direct weer aan te zetten zodra je binnen komt natuurlijk erg groot. Dit kun je echter beter niet doen. De snelle verandering van temperatuur in het toestel kan ervoor zorgen dat metalen onderdelen in het toestel uitzetten waardoor ze beschadigd kunnen raken. Ook is het mogelijk dat er door de snelle verandering van temperatuur vocht in de vorm van condens in het toestel komt waardoor elektronische componenten in het toestel kortsluiting kunnen krijgen. Het is verstandiger om het toestel even rustig op kamertemperatuur te laten komen voordat je deze weer aan zet. Op die manier heeft het materiaal de tijd om gelijkmatig op te warmen.
Gebruik oordopjes voor telefoongesprekken
Als je buiten in de kou staat en graag iemand wilt bellen, dan is het niet verstandig om je smartphone tegen je oor aan te houden. Hierdoor kan het toestel sterk afkoelen waardoor schade kan ontstaan. Als je graag iemand wilt bellen terwijl je buiten in de vrieskou staat, dan is het beter om hiervoor oordopjes te gebruiken. Op die manier kan je smartphone in de binnenzak van je jas blijven zitten zodat deze niet te ver afkoelt. Kijk bij het gebruik van oordopjes overigens uit, want de ene variant oordopjes kan beter tegen de kou dan de andere. Het is dan ook aan te raden om een muts op te doen die ook over je oordopjes heen zit, zodat ook de oordopjes niet te koud worden.
Zorg dat je een oplader bij je hebt
Aangezien de kou ervoor zorgt dat de accu van je smartphone sneller leeg loopt, is het handig om deze gedurende dag nog even op te kunnen laden. Op die manier voorkom je dat je smartphone leeg raakt waardoor je het toestel tijdelijk niet meer kunt gebruiken. Zorg er dus voor dat je bij koud weer altijd een oplader mee neemt. Zo grijp je nooit mis en kun je optimaal gebruik blijven maken van je toestel. Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Gebruik dan een draadloze oplader, zodat er bij het opladen geen kabeltje aan te pas komt.
Weet je van tevoren al dat je overdag geen kans zult krijgen om je oplader ergens in het stopcontact te stoppen? Dan is een powerbank een goed alternatief. Met de powerbank kun je je toestel ook gemakkelijk opladen en heb je geen stopcontact nodig. Voordat je het toestel oplaadt is het wel belangrijk om even te wachten tot de smartphone weer op kamertemperatuur is. Het opladen van een koude accu kan namelijk tot capaciteitsverlies leiden, waar je natuurlijk niet op zit te wachten.
Speciale handschoenen voor je smartphone
Als je het beeldscherm van je smartphone wilt bedienen, dan kan dit normaal gesproken alleen met blote vingers. Zodra er een handschoen om je hand zit, zal het beeldscherm niet meer op je aanraking reageren. Normale handschoenen zijn namelijk niet geleidend, wat voor de touchscreens van de meeste hedendaagse smartphones wel noodzakelijk is.
Er zijn echter hele handige touchscreen handschoenen verkrijgbaar. In de vingertoppen van deze handschoenen zit een geleidend materiaal verwerkt waardoor het wel mogelijk is om het touchscreen te bedienen. Het grote voordeel van het hebben van deze soort handschoenen is dat je ze niet uit hoeft te trekken als je je smartphone wilt bedienen. Met touchscreen handschoenen voorkom je dus koude handen.
Koud weer kan je smartphone beschadigen, maar met deze tips gaat dat niet gebeuren. Enjoy goodlife!
Ontdek meer telefoons voor mannen op lifestyle blog mensgoodlife.