Obesitas komt vaker voor dan ooit door hetgeen dat we eten. Ondanks dat we steeds zwaarder worden, is ons eetpatroon gezonder geworden in vergelijking met honderd jaar geleden.
Je zou zeggen dat de opkomst van de fastfood industrie in de afgelopen eeuw zijn tol heeft geëist als het om ons eetpatroon gaat. Hoewel we meer eten dan een eeuw geleden, zijn de veranderingen in ons eetpatroon over het algemeen ten gunste gekomen van onze gezondheid.
Meer groenten en fruit
Een Deense studie laat zien we tegenwoordig meer groenten en fruit eten. Daarmee krijgen we meer gezonde voedingsstoffen binnen dan onze voorouders. Toch zouden we nog lang niet voldoende van deze voedingsmiddelen consumeren.
We mogen dus nog meer doen om onze inname van groenten en fruit te verhogen. Met de populariteit van juicing, smoothies en producten als green juice is dat de afgelopen jaren wel gemakkelijker geworden.
We nemen nu eerder een groene smoothie als ontbijt of groen sapje als tussendoortje. Zo krijgen we steeds meer voedingsstoffen uit groenten en fruit binnen, wat een positief effect heeft op onze gezondheid.
Bodem is verarmd, maar steeds meer aandacht voor suppletie
Door intensieve landbouw en het gebruik van kunstmest is de bodem de afgelopen eeuw steeds verder verarmd. Dat betekent dat er steeds minder voedingsstoffen in de grond zitten.
Dit heeft tot gevolg dat de planten die op deze bodem groeien, ook minder voedingsstoffen bevatten. Vooral mineralen als magnesium zijn sterk in hoeveelheid afgenomen, waardoor suppletie nodig kan zijn.
Er zijn steeds meer mensen die hun eetpatroon aanvullen met voedingssupplementen om tekorten te voorkomen. Tussen 2007 en 2010 gebruikte iets minder dan de helft van de mensen voedingssupplementen. In de periode 2019-2021 was dit percentage gegroeid naar bijna 60 procent.
Meel en zuivel is verrijkt
Het meel in het meeste brood is ‘verrijkt’ met verschillende mineralen en vitamines, die worden toegevoegd aan wit meel. Op deze manier worden de vitamines en mineralen teruggebracht die worden verwijderd tijdens het maken van wit meel.
Meestal zijn deze vitamines en mineralen synthetisch, wat betekent dat ons lichaam ze niet meer herkent. Ze zouden zelfs schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Niet echt een vooruitgang dus. Hetzelfde geldt voor verrijkte zuivel.
Ziektevrij vlees, maar vis met zware metalen
Belangrijk voor onze gezondheid is het aanbod van ziektevrij vlees. Hoewel we allemaal BSE kennen, kunnen we nu allemaal vlees kopen van gezonde dieren. Dat heeft onze gezondheid in de afgelopen honderd jaar verbeterd.
Vis bevat tegenwoordig echter zware metalen, wat dit voedingsmiddel een stuk minder gezond maakt. Vooral in tonijn is de hoeveelheid kwik dusdanig dat je de consumptie van deze vissoort het beste tot een minimum kunt beperken.
Minder transvetten in producten
Toen de eerste margarines en andere geharde vetten op de markt kwamen, bevatten ze veel ongezonde transvetten. Het gebruik van deze vetten is de afgelopen jaren sterk afgenomen, maar je vindt ze nog altijd in veel producten terug. Denk aan koekjes, gebak en frituurvet.
Het beste is om transvetten helemaal te vermijden. Dat kun je doen door geen producten te kopen die op het etiket ‘plantaardig vet’, ‘gedeeltelijk gehard’ of ‘gehydrogeneerd vet’ als ingrediënten vermelden.
Minder suiker en koolhydraten eten
De eerder genoemde Deense studie toont aan dat mensen minder suiker zijn gaan gebruiken dan voor de Tweede Wereldoorlog. Hoewel steeds minder mensen suiker gebruiken in hun koffie en thee, lijkt de hoeveelheid toegevoegde suiker in producten de afgelopen jaren juist toegenomen.
Dat kwam niet alleen door het veelvuldige gebruik van geraffineerde koolhydraten, zoals tarwebloem. Ook de productie en het aanprijzen van vet- en caloriearm voedsel droeg bij aan deze trend.
Grote fabrikanten sprongen in op deze roep om vet te verwijderden en te vervangen door suiker en zout. Tegelijk met de opkomst van dit fenomeen namen ziekten als diabetes toe.
De afgelopen jaren zijn koolhydraatarme en suikervrije diëten sterk in opmars. Inmiddels is gebleken dat deze diabetes en ook obesitas kunnen keren. Dit heeft een positief effect op onze algehele gezondheid.
Eet minder suiker en meer gezond, hoe je dit doet ontdek je op mannen blog mensgoodlife.