Waarom je regelmatig je cv-ketel moet laten onderhouden
Waarom je regelmatig je cv-ketel moet laten onderhouden

Waarom je regelmatig je cv-ketel moet laten onderhouden

Je wil natuurlijk dat alles in huis op rolletjes loopt, zeker als het gaat om je verwarming. Een goed werkende cv-ketel is belangrijk om je huis comfortabel en warm te houden. Toch is het onderhoud van dit apparaat iets wat vaak over het hoofd wordt gezien. We geven je daarom een aantal redenen waarom ook jij regelmatig je cv-ketel moet laten checken.

Veiligheid voorop

Bij mensgoodlife vinden we balans en comfort belangrijk. Een veilige woning is daarbij onmisbaar. Zelf woon ik in een nieuwbouwwoning overigens en die is goed geïsoleerd, maar als je in een oudere woning woont kan dat anders zijn. Het regelmatig onderhouden van je cv-ketel (staat vaak op de zolder) helpt je niet alleen comfortabel te wonen, maar voorkomt ook serieuze gevaren, zoals koolmonoxidevergiftiging. Hier wil je niet aan denken. Dit gas is onzichtbaar, maar de impact op je gezondheid kan groot zijn. Je kan er erg ziek van worden of nog erger.

Door regelmatig een monteur in te schakelen, zorg je ervoor dat alles goed blijft functioneren. En dat wil je ook voor de gezondheid van jezelf, je familie en je woning. Dit soort onderhoud is een kleine stap die een groot verschil maakt in jouw leven. Geniet zonder zorgen van een warm en veilig thuis. Zorg goed voor je huis en het zal voor jou zorgen. Tenminste, dat is de gedachte. Door regelmatig onderhoud door een professionele monteur te laten uitvoeren, ben je verzekerd van een ketel die veilig werkt. Ga dus niet zelf aan de slag als je eigenlijk niet weet wat je moet doen. Tijdens zo’n onderhoudsbeurt wordt de verbranding en de afvoer van gassen grondig gecontroleerd. Hierna kan je weer zorgeloos genieten. We vinden dan ook dat we moeten kiezen voor een leven vol rust en balans, en daar hoort een veilige woning zeker bij.

Flinke kostenbesparing op de lange termijn

Je cv-ketel laten onderhouden kan je op de lange termijn flink wat geld besparen. Een goed onderhouden ketel werkt efficiënter, wat betekent dat hij minder energie verbruikt om je huis op de gewenste temperatuur te houden. En dat betekent lagere energierekeningen. Daarnaast kunnen kleine problemen die tijdens een onderhoudsbeurt worden ontdekt en verholpen, voorkomen dat er grotere en duurdere reparaties nodig zijn. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen.

Verleng de levensduur van je ketel

Een cv-ketel is een flinke investering, en je wilt natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Regelmatig onderhoud draagt bij aan de levensduur van je ketel. Door vuilophoping te verwijderen en slijtage op tijd te detecteren, zorg je ervoor dat je ketel langer meegaat en je dus minder snel een nieuwe hoeft aan te schaffen. Dit betekent niet alleen een lagere kostenpost, maar ook minder gedoe met het zoeken en (laten) installeren van een nieuwe cv-ketel.

Er warmpjes bij zitten op een koude dag

Je wilt er lekker warmpjes bij zitten, vooral tijdens de koude wintermaanden. Een cv-ketel die goed onderhouden is, is betrouwbaarder en minder vatbaar voor storingen. Onderhoudsbeurten helpen om te garanderen dat je ketel in topconditie blijft en je huis warm kan houden wanneer dat het hardst nodig is. Niets is frustrerender dan een ketel die het begeeft tijdens een koude winterdag, zeker als het voorkomen had kunnen worden met een simpele onderhoudsbeurt.

Gegarandeerde garantie

Wist je dat veel cv-ketel garanties alleen geldig blijven als je regelmatig onderhoud laat uitvoeren door een erkende professional? Doe je dit niet, dan kan het zo zijn dat je garantie vervalt, wat betekent dat je zelf moet opdraaien voor dure reparaties of vervangingen. Regelmatig onderhoud is dus niet alleen een slimme keuze, maar vaak ook echt nodig om je garantie te behouden.

Je leest het al, het onderhouden van je cv-ketel is geen taak die je wil uitstellen. Laat je ketel dus op tijd en regelmatig nakijken door een professional. Jan Wit is de specialist op het gebied van cv-ketels, rookgasafvoer, dakdoorvoer, mechanische ventilatie en alles wat daarbij komt kijken. Kijk op www.janwit.nl voor meer informatie.

Lees meer over interieurtips op lifesyle mannenblog mensgoodlife.