Ga mee op onderzoek en ontrafel het mysterie rondom de ontvoering en moord op Ahold-topman Gerrit Jan Heijn in de documentaire van John van de Heuvel, waarin hij het hele verhaal reconstrueert. Een aangrijpende documentaire op Videoland die aanvoelt als thriller.
Ontvoerder was succesvolle zakenman
In 1983 maakte de hoogopgeleide ingenieur, Paul Robert Ferdinand (Ferdi) Elsas, zich hard voor het creëren van banen op de toen sombere arbeidsmarkt die bestond uit een hoge mate van werkloosheid. Zo creatief als Ferdi was, wist hij oude octrooien bij universiteiten “los te peuteren” en hieromheen nieuwe banen te creëren. Hij kreeg tevens flinke subsidies los bij het Ministerie van Sociale Zaken dankzij een slimme constructie. Als consultant verdiende hij een dik salaris van destijds 12.000 gulden bruto per maand.
Het leek bijna te mooi om waar te zijn en dat was het ook na ruim twee succesvolle jaren. De bestuursleden die in eerste instantie Ferdi steunde zette de subsidieaanvraag stop bij het Ministerie van Sociale Zaken. Zij richtte een nieuwe stichting op en voerde dit keer zonder Ferdi dezelfde constructie opnieuw uit. Ferdi was woest toen zijn project van hem werd afgepakt. Na veel procederen trok hij aan het kortste eind en belandde hij financieel in de problemen.
Moordenaar wilde wraak op regenten
Vol haat en wrok tegen het onrecht dat hem was aangedaan keerde hij zich tegen de regenten van de maatschappij. Dit met Gerrit Jan Heijn als zijn symbolische vijand. Zo ontvoerde Fredi, geheel zelfstandig tot ongeloof van justitie aan toe, op 9 september 1987 de toenmalige Ahold-topman Gerrit Jan Heijn. De ontvoering vond plaats bij de villa van Gerrit Jan Heijn in Bloemendaal, net wanneer hij op weg was naar de tandarts.
Deze ontvoering staat bekend om het bizarre feit dat Ferdi 8,4 miljoen gulden aan losgeld eiste en dit enkele weken later nog voor elkaar kreeg ook. Dit is op zich nog niet zo heel bijzonder, echter wel als je wist dat de communicatie via advertenties in de krant verliep en dat meerdere keren cassettebandjes met opdrachten – die nota bene door Gerrit Jan Heijn zelf waren ingesproken – naar de familieleden toegestuurd werden. De familie hoopte dat wanneer ze zouden doen wat ze gevraagd werd, de ontvoerder hun dierbare zou vrijlaten. Helaas bleek niets minder waar te zijn dan dat. Gerrit Jan Heijn was al op dezelfde dag van de ontvoering vermoord door Ferdi Elsas en nam al deze cassettebandjes nog dezelfde dag op.
Ontdek hoe het hele verhaal rondom de moord op Ahold-topman Gerrit Jan Heijn in 1987 en 1988 lange tijd heel Nederland in haar greep hield in de documentaire van John van de Heuvel op online streamingdienst Videoland.
Trailer Moord op Ahold-topman Gerrit Jan Heijn
Ontdek meer film nieuws in ons filmtastische aanbod op lifestyle nieuws platform mensgoodlife. Voor echte liefhebbers van lifestyle en goodlife.