The Butler is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Eugene Allen (in de film Cecile Gaines). Deze speelt een butler in het Witte Huis gedurende 1952 tot en met 1986, die dienst doet onder 8 presidenten. Zijn carrière omvat roerige jaren, waarin hij van dichtbij de spanningen rondom onder andere de Vietnam oorlog en de Civil Rights Act meemaakt, welke in Amerika grote verdeeldheid teweeg hebben gebracht op sociaal en politiek gebied. De film heeft een ‘Forest Gump’ benadering, waarbij de gebeurtenissen hem overkomen buiten zijn werkveld. Centraal in de film staat de rassensegregatie, wat al jarenlang en tot op heden een gevoelig item is in de Amerikaanse geschiedenis.
Biografie Eugene Allen
Hoewel de film is gebaseerd op de biografie van een inmiddels overleden Eugene Allen (1919-2010), heeft filmmaker Lee Daniels (bekend van Precious) behoorlijk gesleuteld aan het verhaal. Zijn zoon was namelijk geen mensenrechtenactivist, maar heeft gediend in het Amerikaanse leger. Op te maken valt dat de focus van Daniels met name ligt op het maken van een film over het rassenconflict en mensenrechten, de Black Power beweging is dan ook een belangrijk thema in de film. De overige afwijkingen van het oorspronkelijke levensverhaal van Eugene Allen richten de pijlen allemaal deze kant op. Dit kan het verhaal ten goede komen, maar ook juist twijfel brengen over de authenticiteit. De historische gebeurtenissen worden echter goed in beeld gebracht en vormen deze Hollywood blockbuster tot een echte ‘film met een boodschap’. Een goede balans tussen de wereldwijde conflicten en de familie gerelateerde conflicten creëren veelzijdigheid in de film.
Bekende sterren casting The Butler
De casting van de film kent veel bekende sterren. Cecile’s rol wordt vertolkt door Oscarwinnaar Forest Whitaker en Oprah Winfrey is als vrouw van Gaines één van de leading protagonisten. De neergezette presidentiële rollen zijn toegedragen aan onder andere John Cusack en Robin Williams. Door velen opgemerkt, is de uitmuntende rol van Gaines zoon, gespeeld door acteur David Oleyowo.
De film heeft voor enige controversie gezorgd. Zo loopt er een aanklacht over het onjuist portretteren van Ronald Reagan’s zoon. Ook volgt een mogelijke rechtszaak over de gebruikte titel ‘The Butler‘, tussen Warner Bros en The Weinstein Company. Barack Obama heeft in ieder geval een traantje gelaten over de film. De film waarin hij een Afro-amerikaan als Butler in the Oval Office werkzaam ziet. Emoties roept dit stukje cinema dan ook zeker op. Door de zwaar beladen historie die aan bod komt is het een filmdrama die heeft geresulteerd in veel vragen en discussies die stof hebben doen opwaaien.
Een slot waarin Obama gehuldigd wordt tot president staat in lijn met de ontwikkelingen in de Amerikaans geschiedenis. De film versterkt de woorden van recentelijk herdachte politiek leider Martin Luther King. Diens woorden spreken de befaamde boodschap ‘ I have a dream ‘.