Ben jij aan het verbouwen of heb je een verbouwing op de planning staan? Vergeet niet dat je er in de wintermaanden graag warmpjes bij wilt zitten en je daarom ook moet denken aan de verwarming van je huis. Het liefst wil je dit natuurlijk zo duurzaam mogelijk aanpakken zodat je geen toren hoge energierekening gaat betalen. Pak de isolatie van je huis of appartement daarom goed aan, en plaats een kwalitatief goede radiator.
Welke radiatoren zijn er?
Radiatoren heb je in verschillende maten, kleuren en types. Een kolomradiator is een ouderwetse radiator, die je waarschijnlijk nog wel kent van vroeger op school. Ze worden vaak gemaakt van staal en bestaan uit kolommen, ook wel ‘leden’ genoemd. Deze radiatoren zijn in 2, 3 of misschien zelfs vier kolommen beschikbaar. Hoe meer kolommen, hoe meer warmte hij afgeeft.
Een paneelradiator bestaat uit minimaal 1 paneel, en een convector. De convectoren zijn de golvende buizen die je aan de buitenkant van de radiator kunt zien en voelen, dit is vaak het traditionele design. Maar je hebt ook vlakke paneelradiatoren, deze zien er vaak iets moderner uit.
Over design gesproken, er zijn ook echte designradiatoren. Deze zijn ontwikkeld vanuit een esthetisch oogpunt. Waar de traditionele radiator vaak een beetje verstopt wordt, is de designradiator juist een echte eye-catcher. Een voorbeeld van een designradiator is bijvoorbeeld de handdoekradiator. Deze is vaak voorzien van een speciale coating waardoor het geschikt is in vochtige ruimtes, zoals de badkamer.
Een elektrische radiator is ten opzichte van bovenstaanden niet aangesloten op de centrale verwarming. Deze kun je plaatsen in bepaalde ruimtes waar geen centrale verwarming beschikbaar is, bijvoorbeeld op zolder of in de schuur. Of wanneer je tijdelijk in een bepaalde ruimte verwarming wilt. Het is niet aan te raden je hele woning hier continue mee te verwarmen, gezien de hogere energiekosten.
Welke past in mijn huis?
Welke radiator in jouw huis past is afhankelijk van de de grootte en inhoud van de ruimte waarin het geplaatst gaat worden. Een grote ruimte heeft logischerwijs meer verwarming nodig dan een kleine. Meet ook altijd goed van te voren af of het systeem wel past op de plek waar jij het wil plaatsen. Let ook op het merk dat je koopt, vaak is de ene duurzamer dan de andere – wat je uiteindelijk ook weer geld gaat schelen.
Warm thuiswerken als een baas met designradiatoren, enjoy Goodlife!
Wil jij meer lezen over lifestyle en wonen? Check dan als onze andere artikelen op online lifestyle magazine mensgoodlife.