Iedereen kan zelf bier brouwen. Of je het nu doet omdat je het lekkerder vindt dan de standaard merken, of omdat je een leuke activiteit met vrienden wilt doen; het is een leuke activiteit waarmee je veel kunt variëren in de smaken. Je kunt simpelweg thuis in de keuken brouwen, want het enige dat je nodig hebt is water, graan (mout), hop, gist, een pan en een vergistingsemmer. In dit artikel leggen we je uit hoe je zelf bier kunt brouwen: van het vinden van de juiste ingrediënten tot een bier etiket maken.
Denk alvast na over het flesje
Voordat je begint met het brouwen van je eigen bier, is het handig om alvast wat flessen te regelen om het in te stoppen. Je kunt bij onder andere de Ikea hersluitbare en herbruikbare flessen kopen, die je dus vaker kunt gebruiken. Je kunt ook je eigen etiketten laten maken bij Avery, zodat je per fles kunt aangeven wat erin zit.
De eerste stappen om bier te brouwen
Om bier te brouwen zul je bepaalde stappen moeten volgen. Ten eerste zul je de granen, waarvoor mout gebruikt worden, verwarmen in water. Dit proces wordt maischen genoemd. Tijdens dit proces komen er enzymen vrij, welke het zetmeel in de mout omzetten in suikers; de suikers zijn om hun beurt weer belangrijk voor de vorming van alcohol. Om de mout succesvol te verwarmen, is het belangrijk om een speciaal schema aan te houden. Een schema dat je aan zou kunnen houden is het volgende: 35 minuten op 63 graden Celsius, 20 minuten op 72 graden Celsius en vijf minuten op 78 graden Celsius. In totaal moet je de mout maximaal een uur verwarmen. Het is aan te raden om het “beslag” goed in de gaten te houden: roer het regelmatig door en meet de temperatuur. Daarna moet je het beslag filteren met een zeef. Het mout, wat nu bostel heet, blijft in de zeef liggen en het wort valt erdoorheen. Vang het wort op: dit heb je nodig voor het bier. Van de bostel kun je brood bakken.
Koken, koelen, gisten en bottelen
Daarna is het tijd voor de volgende stappen. Voeg de hop en eventueel wat suiker toe. Laat het wort zo’n 60 tot 90 minuten koken, zonder deksel. Zorg er wel voor dat het niet te hard kookt, omdat er dan veel bier verdampt. Daarna is het tijd om te koelen. De temperatuur moet zo snel mogelijk dalen, zodat bacteriën geen kans krijgen. Vul de gootsteen met (ijs)koud water en zet de pan erin. Daarna is het tijd om te gisten. Dit moet in een volledig gesloten vat, met een gaatje voor het waterslot. Vul de ton, sluit hem af en zet hem in een donkere ruimte, waar de temperatuur stabiel is. Vervolgens laat je het bier minimaal twee weken gisten. Controleer het waterslot met regelmaat: geen bubbels betekent dat het gisten klaar is. Daarna kun je het bier bottelen, waarna je er eindelijk van kunt gaan genieten. Proost!
Ontdek meer over bier op lifestyle blog voor mannen mensgoodlife.