In dit artikel uit het E-book ”Feit of Fictie” van Guy Droog benaderen we het ”wel of niet nodig dan wel gezond zijn van ontbijten”? Guy beschrijft in zijn boek de grootste ‘leugens‘ en populairste ‘mythes‘ uit de fitnessindustrie, waar hij vervolgens op basis van wetenschappelijke onderbouwing de feiten op een rijtje zet. Erg leerzame onderwerpen, waar de beginnende en ervaren sporter veel van kan leren. Met een samenwerking met Guy publiceren we elke week een van zijn artikelen, blijf op de hoogte!
Feit of Fictie: Ontbijt is niet nodig of bijzonder gezond
‘ Totale consumptie van calorieën en macronutriënten over de hele dag is vele malen belangrijker dan het tijdstip waarop je deze consumeert. Een ontbijt biedt geen extra fysiologische voordelen en verbetert ook niet de gezondheid.”
Dit is wederom een geval van onjuiste conclusies trekken uit epidemiologisch onderzoek. Bij ontbijten gaat het wel een stap verder dan dat. Ontbijten is meer dan een maaltijd, ontbijten is een belangrijk onderdeel van onze cultuur. Als je tegen iemand zegt dat je niet ontbijt, moet je uitkijken dat je de andere persoon geen hartverzakking aanpraat. Het idee dat miljoenen mensen elke dag ontbijten met het idee dat het moet, terwijl dit niet waar is, is erg moeilijk om te geloven, maar laten we kijken hoe ver we komen.
Maaltijdfrequentie
Net als bij de maaltijdfrequentie mythe (welke je hier kunt lezen) zijn er onderzoeken waaruit blijkt dat mensen die ontbijten over het algemeen slanker zijn dan mensen die hun ontbijt overslaan. Wat komt omdat:
1) Personen die ontbijten vaker een stabiel en georganiseerd eetpatroon hebben. Ook hechten ze meer waarde aan hun gezondheid. Net als de bevolking die 6-8 maaltijden per dag eet, is de bevolking die consistent ontbijt toch meer bezig met voeding. De reden waarom ze het doen is wellicht niet helemaal juist, maar deze mensen zijn de hele dag meer bewust bezig met hun voeding, niet alleen tijdens het ontbijt.
2) Diegene die niet ontbijten zijn vaak gehaast en veel onderweg, waardoor ze veel snacks eten en frisdrank drinken. Dit bevestigden de wetenschappers achter een van de epidemiologische onderzoeken ook, waardoor blijkt dat een direct causaal verband maken tussen je ontbijt overslaan en overgewicht, niet mogelijk is.
3) Uit ander onderzoek bleek wederom dat mensen die hun ontbijt overslaan meer calorieën consumeren gedurende de hele dag. Hier is een langdurige positieve energiebalans de boosdoener en niet het overslaan van je ontbijt.
Gevoeligheid voor insuline
Je hoort wel eens zeggen dat je moet ontbijten omdat je na het opstaan heel insulinegevoelig bent. Deze stelling klopt, maar dat komt niet omdat het ochtend is. Dat komt omdat je langdurig niks heb gegeten. Het meest insulinegevoelig ben je tijdens de eerste maaltijd van de dag, ongeacht het tijdstip. Krachttraining zorgt voor hetzelfde effect.
Ontbijtadvies – feit of fictie
Droog raad ontbijten niet per se af, veel mensen vinden het heerlijk en dat is prima. ‘T idee dat je moet ontbijten, waardoor je je ontbijt naar binnen forceert, riskeert alleen maar een positieve energiebalans aan het einde van de dag. Niet alleen dat. Ook zijn er mensen die door dit idee elke dag de wekker een uur eerder zetten, zodat ze gezond kunnen ontbijten. Dat wil nog steeds niet zeggen dat ze graag ontbijten, maar als het moet, dan willen ze het wel goed doen. Extra slaap die je kunt krijgen en de verminderde stress van het geforceerd ontbijten, zijn vele malen gezonder dan deze magische maaltijd!!
Wat is nu waarheid?
Veel bedrijven maken misbruik van epidemiologisch onderzoek omdat de meeste mensen niet weten dat je hier geen definitieve conclusies uit kunt trekken. Overigens is het enige onderzoek dat aantoont dat ontbijten bijzonder gezond is gesponsord door Kellogg’s. Dat is vanzelfsprekend verdacht.
Sta ook eens stil bij de enorme hoeveelheid magische formules voor kant-en-klare ontbijtdrinks die dagelijks massaal worden verkocht. Er zijn genoeg bedrijven die goed profiteren van het idee dat je zonder ontbijt de dag niet goed door komt.
Conclusie
Neem ontbijt als je dat fijn vindt. Sla het ontbijt over als daar je voorkeur naar uit gaat. Zolang je niet door ernstige honger rond 10:00 of 11:00 slechte keuzes maakt. Onthoud altijd dat je calorie- en macronutriënt-inname over de hele dag vele, vele malen belangrijker is dan het timen van je maaltijden.
Media
✓Guy Droog op Facebook
✓Ga eens langs op zijn website
✓Volg Guy Droog op Youtube