McCaughan

Goodlife recept: Albondigas

Proef de mediterrane smaak van goed eten met het heerlijke Goodlife recept: Albondigas, ook wel Mandonguilles genoemd. Het van oorsprong Catalaanse hoogstandje is één van de meest populaire gerechten bij vrijwel iedere tapasbar. De Albóndiga is te eten met lams-, runder-, of varkensgehakt.

Volgens het traditionele familiegerecht van de familia Guillamón is de combinatie runder- met half om half gehakt (gemengd gehakt rund/varken) de beste keuze. Dit omdat je het wat drogere rundergehakt combineert met een wat malser varkensgehakt. En als je hier nog eens de heerlijke tomatensaus bij proeft, valt je mond letterlijk open. Lees snel hoe je dit heerlijke gerecht bereidt en geniet!

De officiële benaming

Catalaans: Mandonguilles amb salsa de tomàquet
Spaans: Albóndigas con salsa de tomate

Zorg dat je de volgende ingrediënten in huis hebt en volg de drie stappen op, zo heb je binnen 45 minuten een culinair gerecht om van te smullen.

Benodigde ingrediënten 

De volgende ingrediënten zijn gebaseerd op 4 personen:

  • 300 gr rundergehakt
  • 300 gr gehakt half om half (gemengd gehakt)
  • 2 pakjes gezeefde tomatenpuree (±250 gr.)
  • Peterselie
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels paneermeel
  • Zwarte peper
  • Paprikapoeder
  • 1 glas witte wijn

Stap 1: Gehaktballetjes maken

Doe de volgende ingrediënten in één kom:

  • 2 eieren
  • 600 gr gehakt
  • Ongeveer 4 eetlepels paneermeel
  • 2 teentjes knoflook
  • Peterselie
  • Zout en peper

Kneed het gehakt met je handen tot alles goed gemengd is, voeg 4 eetlepels paneermeel toe, breng het op smaak met zout en peper en draai de gehaktballetjes ter grootte van een walnoot en haal ze een voor een door de meel. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de Mandonguilles bruin. Voeg indien nodig extra olie toe. Bewaar ze daarna in een kom.

Stap 2: “La Picada” maken

Bereid met een keukenapparaat het volgende:

  • 8 a 10 half walnoten
  • 2 teentjes knoflook
  • Peterselie

 Stap 3: Gehaktballetjes met saus braden

  • Verhit olijfolie in een braadpan en bak de versnipperde uien tot ze gaar zijn.
  • Voeg een glas wijn toe en zet het vuur hoog tot de wijn is verdampt.
  • Voeg de 2 glazen tomatenpuree toe. Breng op smaak met zout, paprikapoeder en peper. Voeg ½ theelepel suiker toe om de smaak van de tomaten te neutraliseren.
  • Voeg over 5 minuten (alleen indien nodig) wederom ± ½ theelepel suiker en wat zout toe. Op matig tot hoog vuur sudderen.
  • Voeg na 5 a 10 min. ½ glas water toe (wederom alleen indien nodig, om te verdunnen).
  • Voeg de  gehaktballetjes en de “picada” toe. Afdekken en gedurende ong. 20 minuten laten zachtjes koken. Roer regelmatig om te voorkomen dat het aanbakt.

TIP: Serveer de Mandonguilles met Patatas Bravas, ook een typisch Catalaans aardappelgerecht!

Geniet samen met je familie van de lekkerste albondigas, enjoy goodlife!

Ontdek meer recepten op mensgoodlife, het mannen blog vol lifestyle nieuws.