Beleggen in goud of zilver? Beide zijn populair, maar ze hebben ook verschillen. We vertellen je alles over de voor- en nadelen van beide edelmetalen.
De prijskloof
Een van de meest opvallende verschillen tussen goud en zilver is de prijs. De goudprijs was in december 2023 87 keer zo hoog als de zilverprijs. Dat betekent dat men voor één ounce goud ongeveer 88 ounces zilver kan kopen. Dit verschil wordt ook wel de goud-zilver ratio genoemd. Deze geeft aan hoeveel zilver er nodig is om één eenheid goud te kopen.
Verscheidenheid in vraag
De vraag naar goud en zilver komt uit verschillende bronnen, zoals de industrie, de sieradenmarkt, de beleggingsmarkt en de centrale banken. Het grootste deel van de vraag naar zilver komt vanuit de industrie, terwijl de industriële vraag naar goud slechts 10% is. Zilver wordt namelijk veel gebruikt in elektronica, zonnepanelen, batterijen, medische apparatuur en andere technologische toepassingen. Goud daarentegen wordt vooral gezien als een veilige haven, een vorm van geld en een manier om vermogen te beschermen tegen inflatie of crisis.
Een verschillend aanbod
Naast de vraag speelt ook het aanbod een rol in de prijsvorming van goud en zilver. Het aanbod van goud en zilver komt uit de mijnproductie, de recycling en de netto verkoop of aankoop door centrale banken. Het aanbod van goud is echter niet gelijk. Er komt meer dan 11 keer zoveel zilver uit de grond dan goud, wat betekent dat er minder goud beschikbaar is voor handel.
Het rendement van goud en zilver
Een van de belangrijkste redenen om te beleggen in goud of zilver, is natuurlijk het rendement. Het rendement hangt af van de prijsontwikkeling, maar ook van de kosten en de belastingen op het kopen, opslaan en verkopen van metalen. Wanneer we kijken naar het rendement dat fysiek goud en fysiek zilver hebben behaald in de laatste 20 jaar, dan zijn er echter geen grote verschillen.
Beleggen in goud of zilver?
Goud en zilver zijn beide waardevolle metalen die interessant zijn voor beleggers. Ze hebben echter ook verschillen in prijs, vraag, aanbod en rendement. Goud is stabieler en veiliger, maar zilver is goedkoper en dynamischer. Beleggers moeten daarom rekening houden met hun eigen doelstellingen, risicoprofiel en marktvisie voordat ze kiezen tussen goud of zilver.
In de financiële wereld van waarde en dynamiek onthult ons artikel de nuances tussen beleggen in goud en zilver. Voor diepgaande inzichten in investeringen, markttrends en financiële planning, duik je in de wereld van lifestyle blog mensgoodlife.