Het is nooit leuk om ziek te worden, en dat geldt dubbel als ondernemer of zzp’er. Terwijl werknemers vaak kunnen terugvallen op een ziektewet- of WIA-uitkering, moeten zelfstandigen hun eigen boontjes doppen. Dat kan behoorlijk stressvol zijn. Maar geen zorgen, je kunt je voorbereiden en je financiën beschermen voor het geval je langdurig ziek wordt. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV van Univé) kan je hierbij helpen, en Univé biedt hiervoor interessante opties.
Als ondernemer ben je waarschijnlijk gewend om risico’s te managen, maar je gezondheid is een gebied waar je niet licht overheen kunt stappen. Je kunt denken dat “het mij wel niet zal overkomen,” maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Met een AOV hoef je je tijdens ziekte in elk geval geen zorgen te maken over je inkomsten. Zo blijf je niet alleen fysiek en mentaal, maar ook financieel gezond, ook als je even een stap terug moet doen door ziekte.
Op mensgoodlife, een platform dat zich richt op een gezondere, succesvolle levensstijl voor mannen, draait alles om balans en het nemen van verstandige beslissingen—ook als het gaat om je gezondheid. Een AOV past daar perfect bij; het geeft je de zekerheid dat je ondanks onverwachte omstandigheden goed voor jezelf en je toekomst zorgt. Net zoals je investeert in je business, is investeren in je eigen gezondheid en financiële veiligheid een slimme keuze. Het is geen luxe, maar een noodzaak als je zorgeloos wilt blijven ondernemen.
Wat is een AOV?
AOV staat voor arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een verzekering speciaal voor ondernemers zodat zij hun inkomen kunnen verzekeren wanneer ze ziek zijn. Maar ook wanneer er een andere reden is om niet te kunnen werken. Deze verzekering keert dan elke maand een bedrag uit, zodat jij als ondernemer toch je vaste lasten kunt blijven betalen. Als je arbeidsongeschikt raakt, heeft dit een veel invloed op je inkomen. Misschien heb je wel wat spaargeld achter de hand, maar dit wil je natuurlijk niet helemaal gaan opmaken in deze vervelende periode. Een AOV biedt inkomenszekerheid voor ondernemers en zzp’ers.
Hoe werkt een AOV?
Momenteel is het afsluiten van een AOV nog vrijwillig. In de toekomst zal dit veranderen. De verwachting is dat een AOV verplicht gaat worden vanaf 2027. In dat geval zou je kunnen afwachten tot het verplicht is, maar is dat verstandig? Zeker niet! Hoe voorzichtig je zelf ook bent, een ongeluk kan iedereen gebeuren. Het kan altijd voorkomen dat je ziek wordt of dat je om een andere reden arbeidsongeschikt raakt. Een AOV afsluiten is de perfecte manier om je financiële zorgen te beperken als je niet zelf kunt werken. Je sluit een AOV af bij een verzekeraar. Hier kies je zelf hoeveel dekking je wilt en wat de looptijd van de uitkering is. Vervolgens kun je de AOV premie berekenen. Deze premie betaal je maandelijks en verschilt natuurlijk per persoon. Zo is de premie afhankelijk van onder andere je beroep, je leeftijd en de periode waarin je geen uitkering ontvangt nadat je arbeidsongeschikt geworden bent.
Is het nodig?
Je vraagt je nu misschien af ‘Heb ik een AOV echt nodig?’ Wist je dat één op de vier ondernemers arbeidsongeschikt raakt? En wist je dat de kans om langer dan zes maanden arbeidsongeschikt te raken 35% is? Deze statistieken geven waarschijnlijk antwoord op de vraag of een AOV echt nodig is. Natuurlijk hoort een beetje risico bij het ondernemen, maar waarom zou je onnodig risico lopen? Zeker als het makkelijk voorkomen kan worden met een AOV.
Ontdek nog meer interessante tips voor ondernemers op lifestyleblog mensgoodlife.