Onze persoonlijke gegevens zijn belangrijk voor onszelf, maar ook anderen kunnen (helaas) de waarde ervan inzien. Met onze persoonlijke gegevens verifiëren we onze identiteit, voeren we transacties uit en melden we ons aan bij onze sociale media kanalen. Hackers en andere mensen met verkeerde bedoelingen schromen dan ook niet en grijpen hun kans wanneer ze persoonsgegevens in handen kunnen krijgen en vervolgens door kunnen verkopen op het dark web.
Het dark web
Je hebt de term vast wel een keer gehoord, maar weet misschien niet wat het nu precies inhoudt; het dark web. Wanneer het hierover gaat, verwijst men naar een verborgen netwerk van websites die zoekmachines niet indexeren. Doorgaans zijn deze websites ook niet toegankelijk voor het grote publiek. Omdat (bijna) alles anoniem is op dit web, wordt het vaak geassocieerd met illegale praktijken zoals de verkoop van drugs en wapens. Toch bestaan er ook legale websites op dit dark net.
Door de jaren heen zijn verschillende misvattingen ontstaan over het dark web. Zo zouden alle dark websites er slordig uitzien, alleen gebruikt worden voor illegale praktijken, moeilijk toegankelijk zijn, volledig anoniem zijn en zou het zelfs illegaal zijn om je op het dark web te begeven. Hoewel er zeker zaken/mensen zijn waarvoor deze misvattingen gelden, zijn het geen algemene feiten. Journalisten kunnen het dark web bijvoorbeeld handig gebruiken wanneer ze veilig willen communiceren over informatie die in bepaalde gebieden gecensureerd is. Ook kun je, als je even niet oplet, toch je “anonimiteit” op het dark net verliezen. Hoe onzichtbaar je je ook voelt in deze wereld, je gegevens kun je overal “verliezen”
Wat zijn jouw gegevens waard?
De cybersecurity-experts van ExpressVPN hebben verschillende websites op het dark web doorgespit. Met de prijsindexen (zoals het jaarlijkse rapport van Privacy Affairs) van voorgaande jaren erbij, zijn ze tot de populairste producten op dit web gekomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan creditcardgegevens, social media accounts en vervalste documenten.
Identiteitsbewijzen en bankgegevens
Hoewel je voor een scan van bijvoorbeeld een paspoort slechts 3 USD zal krijgen, schiet je met een fysiek rijbewijs richting zo’n 70 USD. Ook zien we dat er creditcard- en online bankgegevens verhandeld worden. Wanneer creditcard- en bankgegevens in verkoop komen te staan op het dark web moet je denken aan bedragen tussen de 20 en 40 USD.
Crypto-accounts, social media en e-mail
Heb je het over crypte-accounts dan ga je al gauw naar een waarde van 90 tot 600 USD. Ook zien we dat sociale media en e-mailadressen verkocht worden. We hebben allemaal wel een account op een sociaal media platform (gehad), of misschien wel meerdere. Het idee gehackt te worden op die kanalen, moeten velen van ons natuurlijk niet aan denken. Je account gegevens worden op het dark web gemakkelijk verkocht voor bedragen tot 55 USD (40 USD voor een Instagram account en 25 USD voor TikTok gegevens). Voor een e-mail account zit je nog net wat hoger, deze kunnen wel 65 USD opleveren.
Streaming en gaming
Netflix, HBO, YouTube, Spotify, Amazon Prime… We gebruiken het allemaal wel. Voor deze inloggegevens scoren criminelen nog tot 12 USD op het dark web! Een avondje spannende series bingewatchen krijgt zo wel echt een donkere dimensie.
Vervalste paspoorten
Bovenstaande bedragen zijn nog enigszins bescheiden als je kijkt naar wat een vervalst paspoort wel niet op kan leveren op het dark web. Voor een vervalst Amerikaans paspoort betaal je gemiddeld 1000 USD en voor een vervalst EU-paspoort zelfs 3800 USD!
Bescherm je persoonlijke gegevens, enjoy goodlife!
Vind meer financieel nieuws op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.