corona-maakt-zuurstofmeter-razend-populair
corona-maakt-zuurstofmeter-razend-populair

Corona maakt zuurstofmeter razend populair

Zelf je gezondheid controleren wordt steeds belangrijker en het coronavirus geeft hieraan een extra impuls. Een zuurstofmeter of saturatiemeter is een middel om zelfstandig het zuurstofgehalte in je bloed te meten. Zuurstofmeters worden al langer gebruikt door sporters, hart- en longpatiënten om het gehalte aan zuurstof in het bloed snel te kunnen meten. Tijdens de meting zet je een soort draadloze knijper op je vinger die met led-lampjes het zuurstofgehalte meet. Een normale saturatie zit tussen de 95% en 99%.

Explosieve stijging in de verkoop van zuurstofmeters

Door de coronacrisis zijn er veel meer mensen die een zuurstofmeter kopen bij de apotheek. Op deze manier hopen ze zelf hun gezondheid te kunnen controleren. Mensen met aandoeningen zoals COPD kunnen met een saturatiemeter van de apotheek zelf het zuurstofgehalte in hun bloed meten en daar hun medicatie op afstemmen. Ze kunnen zo in de gaten houden of het zuurstofgehalte niet te ver daalt.

Een zuurstofmeter geeft de huisarts wat lucht

Omdat het coronavirus ook kan zorgen voor benauwdheid, is de verkoop van thuismeters flink gestegen sinds de uitbraak van het virus. Door zelf het zuurstofgehalte te meten, kun je een bezoek aan de huisarts mogelijk uitstellen. Dat geeft ook letterlijk lucht aan huisartsen, die het door de crisis veel drukker hebben dan normaal.

De ene zuurstofmeter is de andere niet

Er zijn diverse soorten saturatiemeters op de markt. Zo zijn er meters die alleen het zuurstofgehalte in het bloed meten. Andere meters nemen ook meteen je hartslag op. Andere meters, zoals de piekstroommeter, testen de kracht van je longen bij het uitademen. Astmapatiënten gebruiken deze meter vaak naast een zuurstofmeter. Zo kunnen ze bepalen of hun longen achteruit gaan.

Welke saturatiemeter is het beste?

Wil je ook een zuurstofmeter kopen bij de apotheek? Let dan goed op de nauwkeurigheid van de meter. Dit is erg belangrijk, om onjuiste metingen en de bijbehorende stress te voorkomen. Een zuurstofmeter van medische kwaliteit is het nauwkeurigst. Deze meters zijn namelijk geschikt voor gebruik door artsen en ziekenhuizen. Met zo’n meter kun je dus rekenen op een juiste meting.

Meters die niet van medische kwaliteit zijn, kunnen nog wel eens afwijkende meetresultaten geven. Deze worden versterkt als je bijvoorbeeld een donkere huidskleur hebt of een trage doorbloeding op het moment van meten. Het risico bestaat dat het zuurstofgehalte in je bloed dan niet op de juiste wijze gemeten wordt. Koop je een saturatiemeter, laat je vooraf dan goed informeren over de kwaliteit van de meting.

Adem in, adem uit. Frisse zuurstof, enjoy goodlife!

Ontdek meer gezondheid nieuws op lifestyle platform mensgoodlife.