We kennen allemaal de midlifecrisis, die wordt geassocieerd met mannen van middelbare leeftijd die plots een sportauto aanschaffen of hun leven drastisch omgooien. Tegenwoordig duikt hiernaast de quarterlife crisis vaker op, maar dan met name bij jongvolwassenen tussen de 20 en 30 jaar die aan het begin van hun volwassen leven staan. Maar wat houdt deze quarterlife crisis precies in, hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om ermee om te gaan?
Wat is een quarterlife crisis?
Hoewel vaak wordt gedacht dat twintigers en dertigers in de beste fase van hun leven zitten, laat de quarterlife crisis zien dat deze periode juist gepaard kan gaan met twijfel, onzekerheid en stress. De druk om belangrijke keuzes te maken over carrière, relaties en toekomstplannen kan overweldigend zijn. Veel jongvolwassenen worstelen met vragen als “Wie ben ik?”, “Wat wil ik?” en “Is dit het dan?”, wat kan leiden tot een somber gevoel, twijfel en keuzestress. De constante vergelijking met anderen, mede door sociale media, versterkt het gevoel dat je achterloopt of niet goed genoeg presteert. Het lijkt alsof iedereen zijn leven perfect op orde heeft, behalve jij. Dit alles samen kan resulteren in een quarterlife crisis, ook wel de dertigersdip genoemd, waarin je je eigen verleden, heden en toekomst in twijfel trekt.
Hoe herken je het?
Een quarterlife crisis kan zich op verschillende manieren uiten. Veelvoorkomende symptomen zijn:
- Een uitgeput gevoel: Je voelt je constant moe, uitgeput en opgebrand.
- Je komt altijd “slechter” uit de vergelijking: Je vergelijkt jezelf constant met vrienden en andere leeftijdsgenoten. Hun leven lijkt “perfect” te zijn (onder andere door sociale media) en zo heb je het zelf altijd minder op orde.
- Twijfel: Je weet niet goed wat je wilt en blijft in allerlei twijfels hangen.
- Onzekerheid, angst en frustratie over je toekomst, jezelf als persoon en over je doelen in het leven.
- Een verloren gevoel wat betreft werk en relaties: Je voelt je niet volledig op je plek in je werk of sociale leven en vraagt je af of je wel de juiste keuzes hebt gemaakt.
Hoe ga je ermee om?
Natuurlijk kan een quarterlife crisis overweldigend zijn, maar gelukkig zijn er ook manieren en handvaten om ermee om te gaan. Denk aan de volgende tips wanneer je het even niet meer weet:
- Accepteer de onzekerheid: Het is normaal om twijfels te hebben, iedereen heeft ze. Probeer dit dan ook te omarmen en niet ertegen te vechten. Deze twijfels helpen je om te groeien als mens!
- Doe een stapje terug: Merk je aan jezelf dat het even teveel wordt? Luister dan naar je lichaam en neem af en toe afstand afstand van de drukte. Gun jezelf de rust en tijd om na te denken en te relativeren.
- Praat erover: We weten het allemaal, en het is ook echt zo… Praten helpt! Bespreek je gevoelens met vrienden, familie of misschien wel een professional. Zo orden je je gedachtes en sta je er niet alleen meer voor.
- Stop met vergelijken: Iedereen bewandelt zijn eigen pad, en wat je op sociale media ziet, is vaak een vertekend beeld. Focus je gewoon lekker op jezelf!
- Sporten: Lichaamsbeweging helpt om stress te verminderen en je mentale welzijn te verbeteren.
Een quarterlife crisis is natuurlijk een uitdaging, maar ook een kans om jezelf beter te leren kennen. Haal er het meeste uit! Enjoy goodlife!
Vind meer psychologie nieuws op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.