Duitsland is een van de belangrijke handelspartners van Nederland. Maar andersom hetzelfde verhaal: Nederland is na China de grootste handelspartner van Duitsland. De import naar Nederland bestaat grotendeels uit machinebouw, chemische producten en diverse fabricaten. Tot de export behoren vaak chemische producten, minerale brandstoffen, machines, smeermiddelen en vervoermaterieel. Een van de voordelen van transport naar Duitsland is dat beide landen lid zijn van de Europese Unie en de Europese gemeenschappelijke markt. Binnen deze markt is er vrij verkeer van goederen en diensten. Toch zijn er veel zaken waarmee je rekening moet houden als je goederen wilt transporteren naar Duitsland. Daarom staat dit blog in het teken van: waar moet je rekening mee houden bij Transport Duitsland?
Betaal je BTW?
Als je goederen verzendt binnen de gemeenschappelijke markt van de EU, dan heb je te maken met de Europese BTW-regels. Dit betekent dat je bij het leveren van goederen aan een ondernemer moet kunnen aantonen dat je klant een ondernemer is door middel van bijvoorbeeld een BTW-nummer. Daarnaast moet je kunnen aantonen dat de goederen het land van herkomst (Nederland in dit geval) gaan verlaten. Op deze manier hoef je 0% BTW in rekening te brengen voor het transport aan een ondernemer, de BTW wordt dan namelijk betaald door de afnemer van je goederen.
Bij het leveren van goederen aan een particulier moet je altijd BTW in rekening brengen. Hoeveel BTW je in rekening moet brengen is afhankelijk van het drempelbedrag. Dit drempelbedrag verschilt per land. De drempelbedragen voor Duitsland kun je vinden in dit document.
Betaal je accijns?
Accijnsgoederen zijn bijvoorbeeld alcoholische producten, maar ook tabak en energieproducten. Als je deze producten transporteert naar Duitsland betaal je geen accijns. De ontvanger van het product moet deze accijns betalen. Bij een ondernemer breng je 0% BTW in rekening en bij een particulier moet je de btw van Duitsland in rekening brengen.
Heb je een vergunning nodig?
Voor de meeste goederen geldt vrij verkeer van transport binnen de EU. Echter voor sommige goederen heb je wèl een vergunning nodig, bijvoorbeeld voor militaire goederen, plantaardige producten en geneesmiddelen.
TIP: Vraag een vrijblijvend advies of offerte aan bij een logistiek specialist.
Naast BTW, accijns en vergunningen zijn er nog meer zaken waarmee je rekening moet houden als je wilt transporteren naar Duitsland. Maar het kan ook allemaal veel eenvoudiger en sneller. Met behulp van een transportspecialist zoals Twentepoort Logistiek wordt jouw transport namelijk perfect geregeld van begin tot eind. Je kunt altijd een vrijblijvend advies of een offerte aanvragen om te kijken of dit voor jouw export een logistieke oplossing kan zijn.
Ben jij die internationale ondernemer die handelt drijft met onze buren? Enjoy goodlife!
Wil jij meer lezen over werk en verkeer? Check dan onze andere artikelen op lifestyle blog voor mannen mensgoodlife.