Oost west thuis best! Thuis kun je doen wat jij wil en wanneer jij het wil in je eigen fijne omgeving. Wel zijn er een aantal factoren die belangrijk zijn bij het creëren van jouw fijne thuis. Een luchtkwaliteit die niet in orde is kan bijvoorbeeld voor heel wat onrust zorgen. De benauwdheid, het zuurstofgebrek en de concentratieproblemen ten gevolge van een slechte luchtkwaliteit houden we natuurlijk liever buiten de deur. Inzicht in het binnenklimaat en daarmee bijvoorbeeld de luchtvochtigheid is belangrijk.
[divider]De luchtvochtigheid meten in huis[/divider]
Wat is luchtvochtigheid?
Bij luchtvochtigheid maken we een onderscheid tussen een absolute en een relatieve luchtvochtigheidswaarde. De absolute waarde geeft aan hoeveel water er in een bepaalde hoeveelheid lucht zit. De relatieve waarde geeft in procenten aan hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp. Deze waarde hangt onder andere af van de temperatuur en de luchtdruk. Hoe kouder, hoe minder waterdamp.
Te lage luchtvochtigheid in huis
Geïrriteerde luchtwegen, gebarsten lippen, droge ogen en huidklachten zijn gevolgen van een te lage luchtvochtigheid in huis. Ook voor het huis zelf kan een te lage luchtvochtigheid nare gevolgen hebben. Zo krimpt hout door uitdroging en dit kun je terugzien in houten meubels, houten vloeren en houten kozijnen.
Te hoge luchtvochtigheid in huis
Schimmel is een gevolg van een te hoge luchtvochtigheid in huis. In plaats van krimpende houten meubels krijgen we in dit geval te maken met houten meubels, vloeren en kozijnen die vocht opnemen en uitzetten. Mensen krijgen het in deze situaties vaak erg warm doordat ze via de lucht geen warmte meer kwijt kunnen.
Zelf de luchtkwaliteit meten
Een ideale luchtvochtigheid (tussen de 45 en 65 procent) is iets waarnaar we moeten streven om fijn te kunnen wonen. Meten is weten en de luchtkwaliteit in huis moeten we dan ook in de gaten houden. Let bij het meten wel op de plek waar je meet, naast een raam zal je andere uitslagen krijgen dan ergens anders in huis.
Net zoals een thermometer de temperatuur weergeeft, krijg je met een hygrometer inzicht in de relatieve luchtvochtigheid in procenten. Een waarde tussen de 45 en 65 procent labelen we als “goed”. Zitten we te hoog of juist te laag dan kunnen de volgende tips al helpen.
Lucht te droog?
Heb je je ooit afgevraagd waarom er soms bakjes water aan de verwarming hangen? Dit is dus om een te droge lucht tegen te gaan. De warmte van de verwarming zorgt ervoor dat het water verdampt en de lucht vochtiger wordt. Ook zijn er speciale luchtbevochtigers die de regulatie van de luchtvochtigheid zelf in handen nemen.
Lucht te vochtig?
Aan de andere kant kan een airconditioner of vochtvreter helpen bij het droger maken van de lucht. Een airconditioner verkoeld de lucht en een vochtvreter zet lucht om in water die opgevangen wordt waardoor de lucht weer droger wordt.
Wat is het toch fijn om thuis te zijn, enjoy goodlife!
Vind meer gezondheid nieuws op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.