Thuiswerken is tegenwoordig meer dan normaal en dit vraagt om een nieuwe(re) werkflow waarbij we slim en efficiënt werken. Hoe dan? Lees gauw onderstaande tips!
Tijd voor pauze
Het nemen van voldoende pauze is cruciaal voor een productieve werkdag. Waarbij je in deze pauze dan ook echt je werkplek verlaat en je computer en telefoon laat voor wat het is (ook het scrollen door je social media nieuwsoverzichten past niet in een effectieve pauze). Je kunt even een (korte) wandeling maken, een aantal pagina’s uit je favoriete boek lezen, een tijdschrift open slaan, even de was ophangen etc.
De verhouding pauze/werktijd
Er zijn verschillende ideeën over hoe lang die pauze dan precies moet duren. Wel wordt er vaak gekeken naar de pauze in verhouding met je werktijd. Zo heeft de een het over 52 minuten achter elkaar werken en dan 17 minuten pauze, weer een ander heeft het over 25 minuten werken en 5 minuten pauze en weer iemand anders heeft het over 90 minuten werken en 20 minuten pauze.
Efficiënte werkflow
Welke verhouding voor jou nu precies het beste werkt is even uitzoeken. Maar we kunnen in ieder geval stellen dat het nemen van effectief pauze, de sleutel tot effectief werken lijkt te zijn.
Focus
Makkelijker gezegd dan gedaan… Hoe houd je je volledige focus erbij met al die afleidingen om je heen?! Het vergt heel wat zelfdiscipline om keer op keer met volle focus aan een taak te werken en alle afleidingen die op de loer liggen te negeren. We hebben grip nodig op onze aandacht!
Dat betekent: niet meer ‘switchtaken’
Alle verschillende prikkels om ons heen zorgen ervoor dat we onze concentratie kunnen verliezen. Je bent bijvoorbeeld bezig met het schrijven een stuk en je onderbreekt dit door even je mailbox te checken. Of je zit in een online meeting en stuurt ook je partner even een berichtje. Dit wisselen van taken wordt ook wel switchtaken genoemd en is alles behalve effectief. Toch doen we dit gemiddeld zo’n 566 keer op een dag (elke 50 seconde)! Probeer erop te letten en te minderen, zo sluit je je dag uiteindelijk af met een meer voldaan gevoel.
En… Maak je hoofd leeg
Naast het minderen van switchtaken is het ook belangrijk om je hoofd regelmatig leeg te maken. Focus je op een specifieke taak en schrijf alles wat in je hoofd opkomt even op een apart vel. Kies vervolgens later op de dag een moment om door je opgeschreven dingen heen te lopen en te beslissen wat je ermee doet of gaat doen. Vaak kom je er dan achter dat sommige dingen helemaal niet zo urgent zijn als ze in eerste instantie leken.
Werk slimmer en efficiënter met deze super slimme tips, enjoy goodlife!
Vind meer inspiratie en tips op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.