Als het aankomt op “snel lezen” zijn er door de jaren heen verschillende manieren voorbij gekomen. Van het “gewoon doorlezen zonder terug te springen met je ogen” advies, tot het lezen van woorden in verschillende kleuren. Veel manieren, waaronder eerdergenoemde, bleken niet te werken… Tijd om hier wat meer duidelijkheid over te scheppen. Beginnend bij de definitie van snel lezen: het op verhoogde snelheid lezen, zonder woordbegrip te verliezen. Verschillende manieren werken dus niet, maar er zijn ook technieken die wél werken. Lees hier enkele tips uit de snellezen cursus die wordt gegeven door Björn Deusings
Je oogbewegingen trainen
Wil je een tekst snel begrijpen? Dan is regressie, het terugkijken om een verkeerde interpretatie van een woord te herstellen, cruciaal. Een woord dat weinig voorkomt moet bijvoorbeeld vaker herzien worden dan een veelvoorkomend woord (denk aan “vervelende” of “vermaledijde”). Een dubbele betekenis kan het brein daarnaast verwarren waardoor het nodig is om even terug te kijken (denk aan “arm”). Ook letters die op elkaar lijken en door elkaar gehaald kunnen worden vragen om regressie (denk aan “krap” en “krab”). Daarnaast kan een komma op de verkeerde plek of een ontbrekende komma voor verkeerde interpretaties zorgen. Om dit soort fouten te voorkomen of corrigeren, is het cruciaal dat je ogen door de tekst heen kunnen bewegen als het nodig is. Terugkijken (en vooruitkijken) heb je nu eenmaal nodig om met optimaal begrip een tekst te lezen.
Skimmen
De volgende tip is eigenlijk meer dan logisch, maar daardoor zeker niet minder belangrijk. Lees je stof die compleet nieuw voor je is, dan doe je daar langer over dan dat je al redelijk op de hoogte bent van de context. Wanneer je eerst snel door een tekst scant waar de belangrijke delen zitten (skimmen) dan ga je er vervolgens sneller doorheen omdat je brein enige voorkennis bezit en dus weet welke delen van de tekst zorgvuldiger gelezen moeten worden.
Maak gebruik van je fovea
Wil je snel door een tekst heen gaan dan is het belangrijk dat je je focust op het woord dat je daadwerkelijk leest, volg het foveale kijkgebied. Dit doe je door simpelweg (zoals je als kind waarschijnlijk ook geleerd hebt) je vinger (of iets anders) te gebruiken. Beweeg met je vinger mee terwijl je leest. Zo help je je oog om de focus bij de juiste zone te houden.
Welk boek ga jij als eerste snel lezen? Bespaar tijd, lees meer, enjoy goodlife!
Vind meer tips op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.