Hoe liepen we erbij in de jaren ’80? Ook dit decennium had zo zijn stijliconen. Muziek, film, sport: het had allemaal zijn invloed op het modebeeld. Wat dat betreft is er niks veranderd. Maar wie eens een oud familiealbum openslaat of op google de term ’80’s mode’ intikt, schiet onwillekeurig in de lach bij het zien van vooral ruim zittende kleding. We gaan je in dit artikel terugnemen in de jaren tachtig.
Omarm de walkman, Donkey Kong en mannenmode uit de eighties, enjoy goodlife!
Atoomdreiging, het IJzeren Gordijn en AIDS
De jaren ’80 vormden wat kleding betreft een luchtig decennium. Niet wat het nieuws betreft: er was de atoomdreiging, Oost-Europa werd nog omgeven door het IJzeren Gordijn en AIDS was nog een nieuw en veel dodelijker virus. Van een tablet waarmee je bijvoorbeeld abonnementen voor internet en tv vergelijken kunt, had nog niemand gehoord. Je had al mazzel als je de beschikking had over een Commodore 64 of een Atari spelcomputer. Alle informatie over mode haalde je uit de bladen of van de tv.
Blazers met opgestroopte mouwen en schoudervullingen in de mode
De muziek werd, in tegenstelling tot de gitaarrijke 70’s, gedomineerd door drumcomputers en synthesizers. Duran Duran, Spandau Ballet en Depêche Mode maakten deel uit van de subcultuur New Romantics en hun outfits bestonden steevast uit een bandplooibroek, een blazer (colbert) met schoudervullingen en opgestroopte mouwen met daaronder een t-shirt. Alles had pasteltinten en zat behoorlijk ruim. Op je analoge, ietwat bolle tv-scherm zorgden de glanzende dessins van de jasjes voor een vreemd soort beeldstoring. Ook in series als Miami Vice was deze look vaste prik. De zonnebril die hoofdrolspeler Don Johnson droeg, is nu overigens nog steeds hip. Schoudervullingen zien we anno 2021 in de damesmode opduiken.
Snorren en matjes
Waar voetballers nu via Instagram de trend zetten, deden ze dat in de jaren ’80 met name op het veld. Daar waren broekjes en shirtjes juist weer veel strakker dan nu. De snor en het matje waren allerminst een uitzondering, baarden zag je niet veel. Met die snorren en matjes won het Nederlands Elftal in 1988 trouwens wél haar enige eindtoernooi, het EK in Duitsland. Het matje zien we vooralsnog alleen terug bij cultvoetballer Nathan Rutjes, wier presenterende zoon Lavezzi exact hetzelfde kapsel draagt.
Gadgets in de mode
Bandplooibroeken, blazers, matjes en snorretjes. Gympen werden sneakers genoemd en waren zelden in andere kleuren dan wit te krijgen. De voetbalschoen was weer altijd zwart. En dan waren er nog de gadgets. Zweetbandjes om pols en hoofd, futuristische zonnebrillen en buttons op het revers maakten de outfit compleet. Een telefoon had je niet, wel een computerspelletje ter grootte van een smartphone. Hierop speelde je Donkey Kong, terwijl de muziek van een cassettebandje uit je walkman kwam. Andere tijden!
Ontdek meer games op lifestyle blog voor mannen mensgoodlife.