Airsoft is een relatief nieuwe schietsport dat iets weg heeft van paintball maar toch zeker weten iets anders is. Binnen de airsoft sport kun je veel verschillende kanten op. Speel bijvoorbeeld historische gebeurtenissen na tijdens een potje Skirm airsoft. Speel het alleen of in teamverband, word beter in een training en piek tijdens de wedstrijden. Bij deze statische maar zeker ook dynamische sport spelen tactiek, gameplay en sportiviteit een grote rol. Daarnaast is het sociale aspect erg belangrijk, het is dan ook zeker de moeite waard om met je vrienden(groep) eens een kijkje te nemen binnen deze schietsport.
Het ontstaan
Wanneer we terug in de tijd gaan en een reis maken naar Japan, komen we aan bij de beginselen van de schietsport, airsoft. Hier was het aanvankelijk nog geen schietsport maar juist meer een manier voor de Japanners om toch “wapens” in bezit te mogen hebben. In die tijd was dit immers streng verboden. De Japanners ontwikkelden wapenmodellen die vrijwel precies leken op originele wapens, zowel qua uiterlijk als in gebruik. Het enige (niet onbelangrijke) verschil is dan dat er met deze replica’s geen echte munitie afgeschoten wordt, maar biologisch afbreekbare kleine balletjes (BB’s). Het begon klein maar al snel werd dit een enorme rage en begin jaren 90 was er ook in Europa veel belangstelling voor deze realistische schietsport.
Airsoft en de verschillende disciplines
Heel kort door de bocht is het bij airsoft de bedoeling om doelwitten te raken of tegenstanders uit te schakelen door biologisch afbreekbare kleine balletjes (BB’s) af te schieten. Dit doe je met een airsoftapparaat (AA), een replica van een vuurwapen (net echt!).
Het is een relatief nieuwe schietsport waarbij minimaal twee teams het tegen elkaar opnemen in verschillende game modes. Airsoft wordt weleens vergeleken met paintball, maar een groot verschil tussen beide is dat bij airsoft de nadruk ligt op realisme. Dit blijkt al uit de replica’s (airsoft guns) die binnen airsoft gebruikt worden. Van buitenaf zien ze er vrijwel identiek uit als echte wapens. Ook het gebruik ervan lijkt sprekend op het gebruik van echte wapens. Er komen alleen onschuldige balletjes uit (BB’s) in plaats van echte munitie. Naast de wapens die net echt zijn, zijn de outfits vaak ook niet van de echte militaire uniforms te onderscheiden. Zo’n “combat simulation” (zo wordt airsoft ook wel genoemd) wordt ook toegepast door politie en leger voor trainingsdoeleinden, omdat bij airsoft de nadruk zo erg op het realisme ligt.
Binnen airsoft zijn er verschillende disciplines te onderscheiden. Allereerst, kaartschieten waarbij je in opperste concentratie op een kaart schiet (niet geheel verrassend als je naar de naam kijkt). Dan hebben we parcoursschieten waarbij je een parcours aflegt en tegelijkertijd snel en accuraat moet schieten. Tenslotte hebben we nog skirm airsoft, waarbij je met je team deelneemt aan een militaire simulatie. Deze discipline heeft de meeste leden en is heerlijk om bijvoorbeeld met je beste vrienden te spelen!
Skirmen
Bij de meest beoefende discipline binnen de airsoft, genaamd skirmen, komen tactiek en sportiviteit terug. Ook het sociale gedeelte is een erg belangrijk aspect van skirm. Je speelt team tegen team en je hebt niet veel training of ervaring nodig om mee te doen, waardoor het een vrij laagdrempelige discipline is. Op sommige plekken vind je zelfs speciale beginners skirms. Ideaal om een keertje te proeven van wat deze sport precies inhoudt. De teams “strijden” in verschillende games zo realistisch mogelijk tegen elkaar. Dat er ook een sociaal aspect bij de skirm sport hoort, blijkt wel uit het feit dat veel airsoft teams bestaan uit vrienden(groepen) die buiten de sport om regelmatig contact met elkaar hebben.
Re-enactment waarbij alles draait om het naspelen van (in de meeste gevallen) militaire gebeurtenissen valt binnen de skirm discipline. Het wedstrijdelement, dat aan deze re-enactment toegevoegd wordt binnen de airsoftsport, zorgt ervoor dat er een winnaar en een verliezer uit de strijd komen. Een bepaalde historische gebeurtenis kan dan zomaar een andere uitkomst krijgen. Je gaat gelijk denken: wat als…?
Verschillende thema’s
Bij het skiamen kun je denken aan verschillende thema’s die terugkomen. Bijvoorbeeld een belangrijke gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog of een slag uit het Vietnamconflict. Maar naast deze thema’s die vooraf vastgesteld staan, zijn er ook gevallen waarbij geen thema gekozen is. In dit geval wordt een beroep gedaan op de interessegebieden en creativiteit van de teams waardoor een bijzondere mix van sport, plezier en geschiedenis ontstaat!
Doe eens wat nieuws en neem je vrienden mee skirmen, enjoy goodlife!
Vind meer sport nieuws op het lifestyle voor mannen platform mensgoodlife.